27.5.2020

Etäpääsykokeiden plussat ja miinukset

Yksi tämän kevään puhutuin asia on ollut etäpääsykokeet. Muistelisin myös lukeneeni jostain, että tänä vuonna on ollut ennätysmäärä korkeakouluihin hakijoita, joten tekniikan ja koeohjelmien toiminnan on täytynyt toimia suuren käyttäjämääränkin kanssa. Minulla on tänä vuonna neljä pääsykoetta, joista kolme olen jo saanut tehtyä. Kaksi olikin itse asiassa tänä päivänä, joten plussat ja miinukset etäpääsykokeista löytyvät hyvin tuoreina mielestä. Minulla on kokemusta vain Jyväskylän yliopiston pääsykokeista, joten muiden yliopistojen pääsykoeohjelmista en osaa sanoa mitään. Olisi kuitenkin tosi mielenkiintoista kuulla kokemuksia niistäkin! Aloitetaan plussista, jotta saadaan positiivinen aloitus tälle postaukselle.

etäpääsykokeet1

Plussat

+Ei tarvitse matkustaa ja voi tehdä pääsykokeet tavanomaisessa opiskelupaikassa.

+Pääset vapaasti liikkumaan sekä käymään vessassa kokeen aikana.

+Voit myös syödä ja juoda ilman huolta siitä, että rapina ja pureskelu häiritsisi muita kokeen tekijöitä.

+Kokeen aloitusaika saattaa joissain tapauksissa olla liukuva.

+Ainakin Jyväskylän yliopiston valintakoejärjestelmä toimi yhteyksien kannalta täysin moitteetta. 

+Koska koetta tekee täysin yksin, ei tule paniikkia siitä, kun näkee muiden lähtevän aikaisin kokeesta pois ja itse on vasta ensimmäisessä tehtävässä menossa. 

+Koe tehdään tietokoneella eikä käsin. Pitkiä tekstejä on parempi kirjoittaa.

etäpääsykokeet3

Miinukset 

-Epävarma tekniikka: esimerkiksi minulla yhteen pääsykokeeseen kuului videohaastattelu. Testihaastattelussa kameran kuvanlaatu oli moitteeton, muutta varsinaisessa haastattelussa kuva oli aivan rakeinen, vaikka laite sekä ympäristö olivat täysin samat.

-Ainakaan Jyväskylän yliopiston valintakoejärjestelmässä ei ollut sanalaskuria eikä tekstiä voinut kopioida. Kun sanamäärä oli rajattu tiettyyn määrään, sanat piti laskea itsellä eikä voinut kopioida tekstiä johonkin toiseen ohjelmaan sanalaskuria varten. Tämä vei turhaa aikaa.

-Lunttaamisen helppous. Tämäkin on puhututtanut paljon mediassa eikä syyttä. 

-Jatkuva sähköpostitulva kokeisiin liittyen. Tietoon tuntui hukkuvan, kun yhdestä kokeesta saattoi tulla useampikin viesti.

etäpääsykokeet2

Henkilökohtaisesti sanoisin, että pidän enemmän etäpääsykokeista. Niiden teko on kaikilta puolin miellyttävämpää, varsinkin kun koetta ei tarvitse raapustaa monen ihmisen keskellä. Tietenkin tällainen järjestely vaatii suurta luottoa eivätkä kaikki ole olleet luottamuksen arvoisia, mutta ehkä parempaan etäkokeiden valvomiseen saataisiin kehiteltyä jokin ratkaisu tekniikan kehittyessä. 

Hyvin mielenkiintoinen kokeilu tämä on kuitenkin ollut, joten saa nähdä, tehdäänkö pääsykokeita jatkossakin etänä vai jatketaanko entiseen malliin. Mitä mieltä sinä olet etäpääsykokeista? 

Lue myös nämä:




Seuraa myös Instagramissa @siniriekki .

8 kommenttia:

  1. Mielenkiintoinen ja hyvin ajankohtainen postaus :) Itse olen osallistunut vain yhteen pääsykokeeseen, ja se oli monivalintakoe. Tykkäsin siitä enemmän kuin tavallisesta paperisesta kokeesta. Oli oma rauha tehdä, eikä tullut vahingossa häirinneeksi muita. Myös teknisesti koe toimi hyvin, eikä minulla ilmennyt ongelmia. Ainoa miinus, jota olen myös itse miettinyt on tuo kokeen luotettavuus, että kuinka moni huijaa. Toivottavasti tästä saadaan myös jatkoa ajatellen hyviä kokemuksia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kovasti, mukava kuulla että postaus oli mielenkiintoinen! Hyvä, että sullakin on teknisesti toiminut hyvin kokeen teko :) Tässä olisi kyllä ehdottomasti jatkoonkin tosi hyvä tapa tehdä kokeita, jospa tämä ei jää vain yhden kevään poikkeukseksi.

      Poista
  2. Huh, tän kevään hakijoille on varmasti jännittäviä tilanteita mahtunut hakuprosessiin :D Mä en ole nyt pääsykoetta tehnyt, mutta etätenteissä haasteita on aiheuttanut normaalia rajallisempi aika. Liputan kyllä digitaalisen pääsykokeen puolesta, kirjoitin ylppäreissä yhden aineen käsin ja sekin tuntui tietokoneeseen verrattuna raskaalta ja vaikealta :D Voisikohan tulevaisuudessa lunttauksen estämiseksi käyttää jotain Abitin tyylistä järjestelmää, jossa ei pääse käsiksi mihinkään ylimääräiseen?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kuule, tää on ollu ihan superjännittävää! Joo hei toi rajallinen aika oli ihan sama myös pääsykokeiden kohdalla, mutta toki silläkin on varmaan vain tarkoitus ehkäistä lunttaamista. Mutta ehdottomasti pitkiä tekstejä tehdessä tietokoneella on paljon parempi kirjoittaa, vaikka silloin tuleekin helpommin kirjoitusvriheitä. Pitää vain olla tosi tarkkana asian kanssa. Tosi hyvä idea, tuollaista kannattaisi ehdottomasti lähteä miettimään ja työstämään eteenpäin!

      Poista
  3. Olipa mielenkiintoista lukea sun kokemuksia etäpääsykokeista! Hienoa kuulla, ettei niissä ainakaan sulla ilmennyt suurempia ongelmia :) Itse oon kirjoittanut ylioppilaaksi vielä perinteisesti kynä ja paperi -kombolla ja etäkokeistakin on kokemusta vain parin etätentin verran. Suurin ongelma näissä taitaa tosiaan olla se, että lunttaamista ei pystytä täysin poissulkemaan, mikä tekee tilanteesta vähän epäreilun. Eiköhän tuohon lunttaamisen estämiseenkin silti löydy keinoja varsinkin sitten, jos etäkokeet yleistyvät.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tosi kiva kuulla! Lunttaamisen estämiseen pitäisi ehdottomasti löytää ratkaisu, mikäli etäkokeet yleistyvät. Toisaalta se on myös ihan jokaisen omantunnon kysymys, että haluaako pärjätä huijaamalla vai omilla taidoillaan. No, suuria kysymyksiä nämä tämmöiset!

      Poista
  4. Keksitpä ihanan paljon plussia näin äkillisestä muutoksesta! Mä lisäisin miinukseksi vielä viime hetken ennakkoaineistot, joita ainakin mulla olisi pääsykokeissa ollut. Tuo sähköpostitulva on kyllä raivostuttava, varsinkin kun niitä tulee vielä silloinkin, kun kouluun on jo päässyt. Sitä paitsi, niiden sähköpostien sisältö oli aika heikko ja niissä oli aina vain uusia linkkejä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hui että, viime hetken aineistot kuulostavat ihan kammottavalta D: Sähköpostien tulvaa pitäisi ehdottomasti helpottaa jotenkin, koska kaikki tieto olisi kyllä helposti mahtunut vain yhteen viestiin per pääsykoe.

      Poista