18.5.2017

Vinkkejä kirjoittamiseen


- Aloita teksin suunnittelu miettimällä vastauksia erilaisiin kysymyksiin ja vastaamalla niihin, esimerkiksi kuka, mitä, miksi, milloin, miten ja missä.

- Kun suunnitelma on valmis, mieti, mitkä ylös kirjoittamasi asiat kerrot samassa kappaleessa. Voit merkitä samasta asiasta kertovat kohdat saman värisellä yliviivaustussilla.

- Kun rupeat kirjoittamaan, anna vain mennä. Älä jää miettimään liikaa, onko tämä nyt hyvä teksti ja voinko kirjoittaa tällä tavalla. Tärkeintä on, että teksti etenee johdonmukaisesti.

- Uusia ideoita tekstiin liittyen saattaa kirjoittaessa tulla. Älä hylkää niitä vain sen takia, että haluat seurata suunnitelmaa. Mieti, sopiiko idea työstämääsi kappaleeseen ja lisää se sinne.

- Käytä adjektiiveja. Ne tuovat heti väriä tekstiin. Heräsin aamulla kissan maukumiseen --> Heräsin aurinkoisena aamuna kissan hätääntyneeseen maukumiseen. 
- Jos et ole varma, onko jokin sana yhdyssana, googlaa se. Google kertoo yleensä sanan oikean kirjoitusmuodon heti ylimmäisenä hakutuloksissa.

- Otsikon keksiminen on vaikeaa. Miten koko tekstin saa tiivistettyä pariin sanaan? Itse yleensä etsin tekstistä sanaparin tai lyhyen lauseen, jonka sitten laitan otsikoksi.

- Tämän olet varmasti kuullut monet kerrat, mutta lue teksti läpi, mieluiten enemmänkin kuin vain kerran. Jos kirjottaessa ei ole kiinnittänyt huomiota kokonaisuuteen, läpilukiessa saattaa löytää outoja lauseita tai nopean hyppäämisen aiheesta toiseen. Tässä vaiheessa on vielä hyvä korjata mahdollisia virheitä.

- Älä stressaa omista kirjoitustaidoistasi. Olet varmasti hyvä, vähintäänkin omalla tavallasi! Kirjoittamisessa ei ole koskaan mestari, vaan siinä voi oppia koko ajan paremmaksi.


10 kommenttia:

 1. musta hyvii vinkkejä! erityisesti toi, että kannattaa vaa antaa mennä, kun kirjoittaa. se on se yks asia mistä mä aina pidän kiinni, kun kirjoitan :D ja sun banneri on ihana, en kestä!

  http://tytonhupakko.blogspot.fi/

  VastaaPoista
 2. Hyviä vinkkejä, itselleni kaikki todella tarpeellisia! :) varsinkin suunnittelu ja läpiluku on mun heikko asia, mutta eiköhän näiden vinkkien avulla ala tapahtua jotakin, kiitos! ♥

  VastaaPoista
 3. Kiva postaus ja hyviä vinkkejä!
  Yhdyssanojen googlailu ja tekstin lukeminen läpi moneen kertaan on tuttuja puuhia. :D

  VastaaPoista