10.2.2017

Opiskeluni



Moi!


''Olen nyt ysillä ja kohta olisi haku edessä. Olisi kiva jos tekisit postauksen jossa kertoisit sinun tämänhetkisestä opiskelustasi esimerkiksi mitä aineita luet ja jotain sinun koulustasi ja koulukavereistasi! Onko raskasta ja plussia ja miinuksia. Ja tottakai jatko-opintosuunnitelmistasi. Tulisi varmasti todella laaja postaus mikä olisi vain hyvä. Tämmöinen postausehdoitus tuli mieleen ja oisi todella kiva jos sen toteuttaisit.''


Tällainen kommentti tuli blogiini viime viikolla. Innostuin heti ideasta ja siitä, että tästä saattaisi oikeasti olla apua jollekulle yhteishaussa hakevalle. Ja mikäpä olisi parempia tapa aloittaa viikonloppu kuin opiskelusta puhuminen? Joten siirrytäänpä sitten vain suoraan asiaan!

Yleistä:

Tällä hetkellä opiskelen lukiossa ensimmäistä vuotta. Yläasteen alussa lukio-opiskelu ei ollut mielessänikään, mutta yläasteen loppua kohden ajatus lukioon menosta muodostui suureksi päässäni. Unelma-ammatissani toimittajana tarvitsee yleissivistystä ja tietoa tästä maailmasta ja juuri lukiosta sitä tulisin saamaan. En halunnut lähteä muulle paikkakunnalle lukioon, joten päätin jäädä tähän oman kyläni pikkulukioon. Täällä minulla on elämä, perhe ja kaverit, joten en tuntenut tarvetta lähteä ja aloittaa kaikkea alusta.

Lukiossa panostan kieliin ja reaaliaineisiin. Kielistä luen englantia, ruotsia ja ranskaa, reaaleista yhteiskuntaoppia, historiaa, psykologiaa ja uskontoa. Matemaattiset aineet eivät ole juttuni ja niiden kimpussa saan aina ryppyjä ja harmaita hiuksia, joten niistä luen ihan suosiolla vain pakolliset kurssit.

Oma lukioni koostuu yhdestä käytävästä, jonka varrella kaikki luokat ovat. Kaikki tietävät toisensa edes etunimeltä, ollaanhan melkein jokainen oltu aikoinaan samalla yläasteella. Suurin osa kokeista tehdään sähköisenä tietokoneilla. Se oli aluksi hyvin outoa, sillä yläasteella teimme kaikki kokeet käsin paperille. Tokihan esimerkiksi esseiden kirjoittaminen on paljon helpompaa koneella, kun väliin voi lisätä juttuja sitä mukaa kun niitä tulee mieleen. Itse kuitenkin kannatan enemmän käsillä kirjoittamista, sillä siinä tulee myös kirjoittajan oma persoona enemmän esille. Tietokoneella kirjoitetut tekstit hukkuvat massaan, sillä ne kaikki näyttävät pintapuolisesti samalta.

 Meillä on myös niin sanottu luokaton lukio, eli jokainen saa käydä kursseja haluamassaan järjestyksessä kunhan vain suorittaa kaikki pakolliset kurssit. Esimerkiksi joillakin meidän tunneillamme on abeja, vaikka olemmekin ykkösellä. Itse olen mennyt kursseja ihan vain siinä järjestyksessä, missä ne on näytetty kurssitarjottimessa, mutta tämä mahdollisuus saattaa jossain vaiheessa osoittautuakin hyvin käteväksi.




Kaverit:

Meitä on koulussa kuuden tytön porukka, joista me viisi, Milla, Annu, Tessa, Siiri ja minä, olemme samalla luokalla. Jonna on rinnakkaisluokalla. Tämä porukka muotoutui lukion aikana. Millan, Annun, Siirin ja Jonnan kaveri olin jo yläasteella, vaikka olimme osittain eri luokilla. Tessaan tutustuin nyt lukion alussa paremmin, yläasteella olimme enemmänkin hyvänpäivän tuttuja. Eli vaikka jäinkin kotipaikkakunnalleni, olen silti saanut tutustua uusiin ihmisiin !

Vapaa-ajalla vietämme myös aikaa kolmistaan Millan ja alla olevassa kuvassa näkyvän ihmisen kanssa, joka tunnetaan tuttavallisemmin nimellä Kake. Tässä seurassa emme kauheasti vatvo kouluasioita, vaan juttelemme ihan muista aiheista. Hyvää aivojen tyhjennystä siis!




Plussia ja miinuksia lukiosta: 

- Kavereilta kysellessä heti ensimmäinen vastaus oli koeviikot. Tokihan niiden inhottavuus riippuu ihan ihmisestä, mutta niin, koeviikot.

Kalliit lukiokirjat. Tottahan se oli tiedossa ennen lukioon tuloa, että ne ovat kalliita, mutta ei sitä kyllä ainakaan positiivisena puolena voi pitää.

- Ei jää iltaisin paljoa aikaa muuhun kuin opiskeluun, ellei sitä väkisellä raivaa. 

- On henkisesti hyvin raskasta, jos ei välillä tuuleta päätä. 

- Pitkät päivät puoli yhdeksästä neljään ja siihen päälle vielä läksyt.

+ Vaihtelevat koulupäivät.  Jaksojen vaihtuminen tuo kaivattua virkistystä koulunkäyntiin, kun aineet vaihtuvat ihan toisiksi.

+ Opettajat eivät enää niin kauheasti kyylää läksyjen tekoa tai muutakaan sellaista. Opiskelusta saa siis itse ottaa paljon enemmän vastuuta, minkä tuntuu tosi kivalta.

+ Ainakin meidän lukiomme ostaa jokaiselle alkavalle omat läppärit ja ne saa pitää itsellään ilmaiseksi, kunhan käy lukion loppuun.

+ Luokkakavereiden kanssa lähentyy helposti, koska kaikki ovat samassa veneessä. Lukion jaksaa läpi, kun saa muilta vertaistukea.

+ Voi opiskella monia eri asioita, eikä vain sitä yhtä tiettyä, kuten esimerkiksi ammattikoulussa ja yliopistossa. Lukiossa voi siis vielä perehtyä enemmän itseensä ja siihen, mikä loppujen lopuksi eniten itseä kiinnostaa. 

+ Saa yleissivistystä juuri sen takia, että opiskelee monia aineita.

 
 
Jatko-opiskelu:

Lukiostahan voi siis jatkaa melkein minne tahansa. Voi mennä ammattikorkeakouluun, yliopistoon, töihin tai pitää välivuoden. Omissa tulevaisuuden suunnitelmissäni siintää tällä hetkellä Jyväskylän yliopisto. Siellä haluaisin opiskella journalistiikkaa ja viestintää. Jyväskylässä ei asu ketään sukulaisiani enkä ole ikinä edes käynyt siellä muuten kuin kerran vain ajanut läpi, mutta sinne minulla jostain syystä tekee mieli. Olen kuullut sen olevan hyvin viihtyisä kaupunki ja sinne muuttaa joka vuosi paljon nuoria opiskelemaan, joten ehkä siellä tapaisi myös muita samassa tilanteessa olevia. Lukioajan tulen elämään täällä pienellä paikkakunnalla pumpulin keskellä, joten siellä tulisin kohtaamaan uusia haasteita yksin.

Missä sinä opiskelet/opiskelit? Onko sinulla kokemuksia Jyväskylästä?

6 kommenttia:

  1. Tosi hyvä ja kattava postaus näin ylioppilaan silmin ainakin :) Kivasti oot avannut lukiossa olevia haasteita, mutta myös niitä hyviä juttuja :) Noi läppärit kuulostaa ainakin tosi nastalta, ei täällä Espoossa vaan sellaisia saanut 2011 aloitetussa lukiossa, heh :D
    Ainoa miinus lukiosta jonka lisäisin tähän on se, että jos ei tiedä mitä haluaa lukion jälkeen, voi olla haastavaa valita oikeat kurssit. Itse kiinnostuin lukion toisen vuoden puolivälissä farmaseutin ammatista, mutta totesin junan menneen jo. Olisi pitänyt valita pitkä matikka, lukea kemiaa ja fysiikkaa. Noh, en alalle halunnutkaan enää abivuonna, mutta silloin toisella vuotena se harmitti! Lukion kurssitarjotin on laaja, mutta kaikkea haluamaansa ei vain saa millään mahdutettua. Itsekin kikkailin aika paljon, kun halusin seitsemän ainatta kirjoittaa kolmessa vuodessa. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kannustavasta kommentista! Tuo on kyllä aivan totta, kiva kun toit esille omia ajatuksiasi!

      Poista
  2. Tosi kiva postaus! :) Hienoa että tiedät mihin ammattiin haluat ja osaat tehdä työtä sen eteen. Itse päätin ihan viime tipassa mihin lähden opiskelemaan :D monille on vaikea löytää sitä omaa juttua ja tästä postauksesta on varmasti hyötyä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon! Hyvä että kuitenkin keksit mikä se oma juttusi on :)

      Poista
  3. Itse olen asunut aikoinaan J-kylässä useamman vuoden ja sukulaisia asuu siellä edelleen. Itse tykkään, tosi mukava kaupunki, sopivan kokoinen ja ympäristö kokonaisuutena tekee J-kylästä kauniin ja viihtyisän :)

    VastaaPoista