13.4.2017

Minun murteeni

Moi!

Olen vasta ehkä noin puolen vuoden sisällä kunnolla ymmärtänyt, että sana pahki on oikeasti erikoinen murresana, jota eivät todellakaan kaikki suomalaiset ymmärrä. Tästä innostuneena päädyin googlettelemaan muita Kainuun murteen sanoja ja hämmästys oli suuri, kun netti väitti mielestäni täysin normaalien sanojen olevankin murretta. Tässä postauksessa kerron osan näistä sanoista. En tietenkään voi mennä täysin takuuseen, ovatko kaikki näistä sanoista murretta. Kerrothan kommenteissa, löytyikö tästä postauksesta sanoja tai sanontoja, jotka ovat sinulle täysin uusia tuttavuuksia vai olivatko nämä sittenkin aivan normaaleja.

Erja ihmettelee Sanasokkelossa-blogissaan myös murresanoja, joten käykäähän katsomassa hänenkin postaus aiheesta!


Kyllä tuosta hyvä tullee ajan olloon.  

Tarkoittaa siis samaa kuin aikaa myöten, vähitellen. 

Mitä sinä nyt holovaat sitä vettä. Säästäähhän sitä pitäsi!

 Holovaaminen tarkoittaa samaa kuin läträäminen tai jos esimerkiksi antaa hanasta valua kerralla paljon vettä, on kysessä veden holovaaminen.

Kuinka sinä nyt tuolla tavalla hökellät? Alahhan rauhottuo!

 Hökeltäminen tarkoittaa riehumista, kiirehtimistä, sellaista vähän harkitsematonta toimintaa.


Seistä nakotettaanpa tässä nyt hetki.

 Tätä on vaikea kääntää kirjakielelle. Nakotus on vähän niinkuin lisäsana tuohon seistä-sanan jälkeen, sellainen tehostesana. Viittaa myös vähän siihen, että pitää seistä pitkään.

Kyllä siinä mennee varmasti hetken aikaa olleutuo, kun on noin uusi tilanne. 

 Tarkoittaa tottumista.

Mulle tuli viime yönä romuska.

 Romuska tarkoittaa tautia, yleensä sillä tarkoitetaan flunssaa. En ole oikeastaan ikinä kuullut romuskaa käytettävän muissa yhteyksissä kuin flunssasta puhuttaessa.

Nyt minä kyllä hivvautan. 

 Eipä ole onneksi monesti tullut käytettyä tätä sanaa muuten kuin vitsimielessä. Hivvauttaminen tarkoittaa siis lyömistä. 


Tässä oli nyt pari sanaa Kainuun murteesta sekä lauseet suurin piirtein sillä tavalla, miten oikeastikin puhun. Kirjakieltäkin löytyy kyllä puheesta mutta enimmäkseen käytän sitä vain kirjoittamiseen. Puhutko sinä itse jollain murteella? Kerro toki joitain käyttämiäsi sanoja, minusta on hauskaa kuulla muita murresanoja! 

Ja ei, aloituskappaleessa ollut pahki-sana ei todellakaan tarkoita puhki menemistä, vaikka netin keskustelupalstoilla kivenkovaan niin väitetäänkin. Se tarkoittaa törmäämistä, esim. ajoin eilettäin puuhun pahki.

22 kommenttia:

 1. Hei tää oli kyllä tosi hauska postaus! :-D Pari tuttua sanaa löyty, mutta myös monta aivan uutta tuttavuutta. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Hauska tietää, että jotkin näistä sanoista ovat aivan uusia sinulle :D

   Poista
 2. tykkäsin tästä postauksesta! ja oon aina tykänny murteista ni kiva "oppia" niitä tällee :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että tykkäsit! :) Murteet on kyllä tosi hauskoja.

   Poista
 3. Itse sitä ei kyllä ollenkaa huomaa miten sitä murretta puhuukaan :D
  Moni esim. raviradalla on tullut kysymään mistä päin ollaan ja kun kerrottu, että Lappeenrannan lähettyviltä niin heti sieltä tulee niin mie murteesta vähän aattelinkii ! :D
  Jänniä kyllä nämä murteet enkä olisi yhtään osannut noista sanoista arvata mitä ne oikein meinaavatkaan, olisi hiljaiseksi vetänyt jos joku olisi tullut noin sanomaan. Mielenkiintoinen postaus :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on kyllä totta, että ite ei huomaa omia murresanojaan :D Lappeenrannan murre kuulostaa tosi kivalta, varsinkin mie ja sie on ihania! Hyvä, että oli mielenkiintoinen postaus :)

   Poista
 4. Tosi hauska postaus! :)

  101bigdreams.blogspot.fi

  VastaaPoista
 5. On tää meidän murre kyllä ihana <3

  sanasokkelossa.blogspot.fi

  VastaaPoista
 6. Tosi hyvä idea tämä kyllä, en ole itse huomannut käyttäväni mitään tiettyjä murressanoja, vaikka en ikinä puhukkaan sillä tavalla täysin kirjakielellä! :D
  Mutta oon huomannut, että sanon aika usein "miä" tai jotakin Ä:n ja E:n väliltä :D

  Murteet ovat kyllä ihania, varsinkin tuo teidän murteenne ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, mukava että tykkäsit! Haha :D Murteet on parhaita!

   Poista
 7. Näitä oli hauska lukea, oon kuullut noista muutamia mun serkun suusta, joka asuu vähän siellä päin :D Mä tajusin vasta pari vuotta sitten että jotkut luulevat "sanosin sille" tarkoittavan "sanoisin sille", vaikka oikeasti se tarkoittaa "sanoin sille" :D Tätä ennen olin luullut koko Suomen puhuvan Turun murretta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Mukavaa, että olet päässyt kuulemaan näitä sanoja! Itekki ymmärtäisin ''sanosin sille'' juurikin että ''sanoisin sille''. Pitääpä muistaa tämä murre-ero jos jossain vaiheessa matkustan Turkuun :D

   Poista
 8. Kiva postaus!
  Monet sanat oli mulle tuttuja, niitä kuulee täälläpäin myös. Mutta olleutuo ja romuska oli kyllä ihan uusia. :D

  VastaaPoista
 9. Hahah kaikki tuttuja! :-D Jätit kuitenkin poikkeen mulin ja pulin, mites niiden ero? ;-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulista en tiiä, mut puli on pulipää eli kalju ;)

   Poista
 10. Pahki on mulle ihan tuttu, ja seistä nakottamisen ja hivvauttamisenki ymmärtäisin jos joku niitä käyttäis, mut kaikista lopuista jäis kyl suu suki et mitähän toi mahtaa tarkoittaa :D Kiva postaus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Hyvä, että löytyi uusiakin sanoja. Jospa sinä nuokin nyt osaisit, jos joskus tulee vastaan :)

   Poista
 11. Näin Kainuussa kasvaneena ihan tuttuja sanojahan nuo :D ite puhun nykyään kans kyllä tosi leveetä kainuuta ja kavereita naurattaa aina, on se vissiin sen verran huvittavan kuulosta omine sanoineen ja vinkeineen :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha :D Ite en oo vielä oikeen päässy ihmetyttämään muita ihmisiä murteellani, mutta jospa sitä maailmalle lähdön jälkeen pääsisi!

   Poista