19.4.2017

Opettele sanomaan ei

Moi!

Ei on vaikea sana sanottavaksi. Se kuulostaa negatiiviselta, ilkeältä ja innottomalta. Sen sanojaa saatetaan sanoa ilonpilaajaksi, nynnyksi tai tylsimykseksi. Miten tältä sanalta saataisiin epämiellyttävä maine pois? Sen sanominen viestisi, että olet rohkea, uskallat sanoa, mitä sinun huvittaa tehdä ja että on hyvä ajatella välillä itseäänkin ja omia toiveitaan. 

Mieti seuraavanlainen tilanne: olet ollut viikkotolkulla hyvin kiireinen kaikkien hoidettavien asioiden takia etkä ole saanut kunnolla nukuttua. Kiire alkaa onneksi helpottaa ja suunnittelet viettäväsi rennon koti-illan katsoen lempisarjaasi. Sitten joku henkilö pyytää sinua tekemään jotain hänen puolestaan tai yrittää värvätä sinut tekemään jotain asiaa. Voisit ihan hyvin kieltäytyä ilman, että tämä kyseinen henkilö joutuu pulaan. Vaikka lempisarja houkuttelisikin, on ein sanominen hyvin hankalaa, sillä eihän toiselle halua antaa itsestään negatiivista kuvaa. Tällaisessa tilanteessa voi kuitenkin vallan hyvin kieltäytyä kohteliaasti. 


Edellisessä tilanteessa voi hyvin selittää, miksi sanoi ei. Kysyjä ymmärtää varmasti kieltäytymisesi, kun sanot olleesi viime aikoina hyvin kiireinen ja haluaisit nyt vain olla. Toisaalta on myös tilanteita, joissa eitä ei pitä selitellä ollenkaan. Jos sinulle ehdotetaan epämiellyttävää tai ihan tyhmää asiaa, kuten vaikkapa varastamista kaupasta, voit sanoa ei ilman selityksiä. 


 On kuitenkin hyvä muistaa, että ei rupea sanomaan eitä liian herkästi. Kun ystäväsi ehdottaa reissua toiseen kaupunkiin, on sinne hyvä lähteä uusien kokemuksien perässä ja jos ei ole päälle painavia asioita hoitamatta. 

Ei on monimutkainen sana. Välillä sen sanomista voi selitellä, välillä ei ja joskus sitä ei kannata sanoa ollenkaan. Ei on minulle vaikea sana. Onko sinulle?

20 kommenttia:

 1. Täyttä asiaa päästä päähän tämä postaus! Itsellenikin "EI" on liian hankalaa sanoa, aina tuntuu että pilaa toisen ihmisen mahdollisuudet kun sanoo vaan niinkin lyhyen sanan... :D

  Tää postaus auttaa varmasti monia ymmärtämään, mitä se oikeasti tarkoittaa, jos sanotaan ei, mahtavaa ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kehuista ja ihanasta kommentista! <3 Ein sanominen tuntuu juuri tuolta!

   Poista
 2. Tosi hyvä postaus :D Hyvin kirjotettu! Niin totta et on vaikeeta sanoa ei. Itellä kesti jonkin aikaa et uskalsin sanoa ei ja sit viel kauemmin et muutenkin rupesin kertomaan mitä ajattelin.

  http://paula-beautyqueen.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Hyvä kuitenkin, että olet oppinut nuo asiat :)

   Poista
 3. Ei on kyllä äärettömän vaikea sana. Usein tuleekin suostuttua vaikka onkin todella väsynyt ja lopulta onkin niin väsynyt, että ei tulee melkeimpä tiuskaisten. Pitäisi oppia kyllä useammin kieltäytymään ja oppia vähän säästelemään itseään. Liian kilttinä ihmisenä se onkin aika mahdoton tehtävä ja koko ajan ollaankin menossa :D

  Mutta todella hyvän postauksen jälleen kirjoitit! :) Näitä on niin kiva lukea aina.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voin niin samaistua! Mahtava kuulla, että muillakin juuri tuo kiltteys estää ein sanomisen. Kommentteja lukiessa huomaa yllättäen, että postauksesta onkin jäänyt monta hyvää huomioa pois, sillä uusia näkökulmia tulee muilta ihmisiltä. Kiitos!

   Poista
 4. Ajatuksia herättävä ja silmiä avaava aihe! Osaat kirjoittaa tämäntyyppisiä juttuja kyllä tosi kivasti :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! <3 Ihanaa, että tämä sai ajattelemaan!

   Poista
 5. Tosi hyvä postaus taas! :) sun postausaiheet on aina niin mielenkiintosia ja samaistuttaviakin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos kehuista! ♡ Ihana kuulla, että pidit :)

   Poista
 6. Tosi hyvä ja täyttä asiaa oleva postaus! Musta on tosi tärkeää osata sanoa ei, varsinkin jos jokin asia menee oman mukavuusalueen ulkopuolelle. Aina ei täydy muita miellyttää vaan ajatella myöskin itseään :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Oon niin samaa mieltä. Ei ole itsekästä, jos ajattelee itseäänkin.

   Poista
 7. Sä se osaat kirjoittaa ❤! Oot oikeessa :)

  tiiaemilia.blogspot.fi

  VastaaPoista
 8. Mistä keksit sun postausideat? Musta tuntuu että sulta tulee aina vaan ihan super hyvii postauksia enkä itte keksis nii hyvii postausideoita! :D

  101bigdreams.blogspot.fi
  dngerbils.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha kiitos! :D Joskus etsin netistä postausvinkkejä ja jotkin aiheet, kuten esimerkiksi tämä postaus, vain tupsahtaa päähän. Sitten on hyvä lähteä kirjoittamaan!

   Poista
 9. Kirjoititpa hankalasta ja monimutkaisesta sanasta helposti ymmärrettävän postauksen, en olisi uskonut tätä sanovani, mutta ei on hyvinkin vaikea sanoa. : )!

  VastaaPoista
 10. Tosi hyvä postaus! :) Oon kyllä kans ite huomannu, että ein sanominen on yllättävän vaikeaa. Varsinkin vielä sillon ku olin yläasteella. Sitä jotenkin pelkää loukkaavansa sitä toista ihmistä jos kieltäytyy jostain ja sanoo ei.

  http://sofiaidaannneli.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Onneksi ein sanomista näyttäisi oppivan iän myötä :)

   Poista