10.8.2017

Mitä kannattaa tietää, kun aloittaa lukion?

 Moi!

Moni aloittaa tänä vuonna lukion. Ei ole ihmekään, jos sen alkaminen jännittää edes hieman. Viimeiset yhdeksän vuotta tai jopa useampikin on vietetty peruskoulussa, jossa kaikki on käynyt jo tutuksi. Tässä on lukionsa aloittaville pari hyödyllistä tietoiskua, joista toivottavasti on apua uuteen kouluun mennessä.  


Ala jo heti lukion alussa miettimään, mitkä aineet aiot kirjoittaa. Jos alat pohtimaan niitä vasta esimerkiksi toisena vuotena, moni kurssi on saattanut mennä ohi korvien.

Panosta niihin aineisiin, jotka aiot kirjoittaa. Tämä saattaa olla mielipidekysymys, mutta mielestäni niillä aineilla ei ole kauheasti väliä, joita ei aio kirjoittaa. Tärkeintä on, että saat kaikki kurssit läpi, jotta pääset ylipäätänsä osallistumaan ylioppilaskokeisiin. 


Sinun odotetaan ottavan enemmän vastuuta opinnoistasi, joten ota se vastaan. Opiskelu on hieman vapaampaa ainakin yläasteeseen verrattuna mutta se ei tarkoita, että se olisi helpompaa. 

Jos pidät esseiden kirjoittamisesta, tulet luultavasti myös pärjäämään kokeissa. Esseillä on hyvin suuri rooli lukion kokeissa, joten niiden kirjoittamista kannattaa ehkä jopa harjoitella, jos niiden 
kirjoittaminen ei ole sinulle luonnollista. Tästä postauksesta löydät vinkkejä kirjoittamiseen. 

Hanki kaikki kirjat ajoissa ennen uuden kurssin alkua. Opettaja kyllä ymmärtää, jos kirja ei ole saapunut ajoissa tilauspaikan ruuhkan takia, mutta kun kirjaa ei ole parinkaan viikon kuluttua, alkaa kaikilla mennä mieli. 


Pidä opettajiin hyvät välit. Yleensä lukion opettajat ovat rennompia kuin yläasteella ja jotkut heistä ovat enemmänkin työkavereita kuin opettajia. Se ei silti tarkoita, että tunnit voi vetää aivan läskiksi. Anna kaikille työrauha, niin opettajille kuin opiskelijoille. 

Vaikka lukiossa opiskelu on rankempaa kuin peruskoulussa, muista silti huilia! Vaikka et saisikaan luettua juuri sitä määrää kappaleita, mitä suunnittelit, se ei silloin tällöin tapahtuneena haittaa. Anna itsellesi armoa, koko elämäsi ei ole koulua. 

Älä pelkää hankkia apua, jos koulu tai muu elämä tuntuu raskaalta. Apua voi pyytää vaikka ryhmänohjaajalta, kuraattorilta, vanhemmilta tai ystäviltä. Ihan keneltä tahansa, kunhan vain hankit apua sitä tarvitessasi.


Oliko vinkeistä hyötyä? Jos olet lukiossa tai olet käynyt sen, oletko samaa mieltä näiden kohtien kanssa?

22 kommenttia:

 1. Kiitti, on hyödyllisiä! t. Tänään lukion aloittava ::D

  VastaaPoista
 2. Mä allekirjotan noi kaikki! Olin aikalailla noiden vinkkien mukainen opiskelija silloin, ja pärjäsinkin lukiossa ihan hyvin :) tästä postauksesta tuli kyllä vähän ikävä lukioon<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä tietää, ehkä itsekin tulen sitten pärjäämään näiden avulla! :) Kiva, että tämän postauksen avulla pääsit takaisin lukioaikoihin.

   Poista
 3. Tosi hyviä vinkkejä tässä! :-) Ite valmistuin lukiosta vuonna 2015 ja tykkäsin kyllä ihan mielettömästi! Olis kuitenkin pitänyt itsekin muistaa se, että se mitä luet lukiossa, on vastassa myös siellä kirjoituksissa - itse mokasin vähän siinä, enkä ajatellut sen laajemmin, että kunhan saa kurssin hyvin läpi. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Toi on kyllä tosi tärkeä asia, että panostaa niihin aineisiin, mitkä aikoo kirjoittaakkin.

   Poista
 4. Tosi hyvin kirjoitettu postaus jälleen kerran! Varmasti hyödyllisiä vinkkejä lukionsa aloittaville :)

  VastaaPoista
 5. Oon samaa mieltä kaikista kohdista! :) Lukion ensimmäinen vuosi meni stressatessa siitä, että numerot laskee, mutta toisena vuonna ymmärsin jo ottaa rennommin niiden aineiden suhteen, joita en kirjoittanut. Meillä oli niin pieni lukio, että apua kyllä todellakin sai silloin kun sitä tarvitsi ja sen takia tykkäsinkin olla lukiossa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla sunkin kokemuksia! Ton takia pieni lukio on aivan ihana♡

   Poista
 6. Oon kyllä samaa mieltä! :) Nyt neljä vuotta myöhemmin kun oon päässy ylioppilaaksi tekisin monta asiaa toisin, olisin esim. oikeesti lukenut niihin kokeisiin kunnolla enkä viettänyt öitä kylillä. Olisin myös tehnyt muistiinpanoja tunneilla, koska se olis helpottanut niin paljon! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla! Nuo sun mainitsemasi asiat on kyllä tärkeitä!

   Poista
 7. Tämä oli tosi hyvä lista! Omista lukioajoistani alkaa olla jo pelottavan kauan (apua, onko siitä oikeasti jo kymmenen vuotta, kun aloitin lukion - olenpa minäkin jo aivan ikäloppu rötiskö), mutta en äkkiseltään keksinyt mitään lisättävää. Paitsi ehkä tämän:

  Vaikka lukioikäisenä tuntuukin siltä, että lukion päättötodistuksen ja etenkin ylioppilastodistuksen arvosanat ovat kaikki kaikessa, pidä kuitenkin mielessä, että niitä tullaan kyselemään ehkä vain noin kerran tai kaksi elämäsi aikana lukion jälkeen, joten älä stressaa niistä liikaa, panosta vain niihin aineisiin, joiden arvosanoilla on todella merkitystä korkeakouluvalintojesi suhteen, äläkä missään tapauksessa tuomitse itseäsi tai muitakaan "huonojen" arvosanojen perusteella! :D

  viikarivartti.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Haha, no ei tuo kymmenen vuotta loppujen lopuksi niin kauhean pitkä aika ole! :D Tuo oli kyllä tosi kannustava neuvo, kiitos sen jakamisesta♥

   Poista
 8. Tosi hyvä postaus :D Ite tein muutamaa näistä heti lukion alotettua esim. koulukirjat oli aina valmiina. Ne aineet jotka kirjotin niin mietin vasta ekan vuoden keväällä kun piti ruveta valitsemaan aineita seuraavalle vuodelle. Tosin tiesin kyllä ihan jo yläasteella että kirjoitan mieluummin ruotsin kuin matikan :D

  https://paula-beautyqueen.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kiva kuulla, että nämä vinkit ovat muidenkin mielestä realistisia :) Itsekin kirjoitan mieluummin ruotsin! :D

   Poista
 9. Näin lukion käyneenä allekirjoitan kyllä jokaisen väitteen! Opiskeluiden ohella on syytä pitää huolta myös itsestä - nukkua hyvin, syödä terveellisesti, liikkua ja rentoutua. Lukioajasta kannattaa ottaa kaikki ilo irti: hankkia uusia kavereita ja osallistua tapahtumiin. Opiskeluissa kannattaa yrittää parhaansa, ei haittaa jos kaikessa ei ole hyvä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että olet samaa mieltä! Kiitos myös uusista vinkeistä! Rentoutuminen ja muukin elämä on kyllä tosi tärkeää lukion ohella.

   Poista
 10. Huippua että teit tällaisen postauksen! Kaikki jutut olivat ennestään tuttuja, mutta se on eriasia, että olenko näitä noudattanut.. :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi kiitos! Oha sulla vielä pari vuotta aikaa noudattaa näitä ;)

   Poista
 11. Kiva postaus, vaikken lukiota vielä aloitakkaan! :D

  101bigdreams.blogspot.com

  VastaaPoista