17.6.2020

Mikä kirjoittamisessa kiehtoo?

Kirjoittaminen on osa lähes jokaisen elämää eikä sitä tule usein sen kummemmin mietittyä. Tässä postauksessa halusin kuitenkin yrittää vähän syvemmin paneutua siihen, mikä kirjoittamisessa oikein kiehtoo. Se on kuitenkin hyvin arkipäiväinen tapa kommunikoida, joten mikä tekee siitä oikein erityisen?

kirjoittaminen1

- Kirjoittaessa pystyy tarkkaan pohtimaan sanojaan: tekstiä voi pyyhkiä ja muokata niin kauan kuin tarvitsee, jotta saa viestinsä mahdollisimman hyvin ja oikeanlaisena perille.

- Se, miten eri tavalla eri ihmiset tulkitsevat erilaisia tekstejä. Sama teksti näyttäytyy helposti erilaisena tulkintatavasta ja näkökulmasta riippuen.

- Mitä kaikkea kirjoittamalla voi luoda. Voi kirjoittaa runoja, romaaneja, uutisia, kuulumisia, ilmaista omia mielipiteitään ja vaikka mitä. Kirjoittaminen on mahtava itsensä ilmaisun muoto esimerkiksi piirtämisen ja valokuvaamisen ohella.

- Miten vain yksittäisiä kirjaimia peräjälkeen asettamalla saa aikaan sanoja ja lopulta lauseita.

kirjoittaminen2

- Se, että (lähes) jokainen ihminen osaa kirjoittaa, mutta kaikki eivät koe sitä ''omaksi jutukseen''. Miksi joillekin ihmisille siitä muodostuu tärkeä itseilmaisun muoto ja joillekin se on vain ehkä niin sanottu pakollinen paha, jotta pystyy kommunikoimaan?

- Kuinka parhaimmillaan monia tunteita pystyy kuvailemaan parilla tai jopa yhdellä sanalla.

- Kaikki eri synonyymit ja muut sanavalinnat ja niiden joukosta sen oikean valitseminen, joka sopii kulloiseenkin tekstiin ja kontekstiin. Tekstin sävyä saa niin helposti muutettua vain esimerkiksi synonyymeja vaihtamalla.

- Käsin kirjoitettua tekstiä lukiessa pääsee myös näkemään monia erilaisia käsialoja, jotka kertovat taas jotain lisää kirjoittajasta. Onko hän esimerkiksi selkeästi hyvin tarkka kirjaimien muodosta vai onko teksti hyvinkin lennokkaan näköistä?

kirjoittaminen3

Mikä sinua kiehtoo kirjoittamisessa vai kiehtooko oikeastaan mikään? Onko se sinulle tärkeä tapa ilmaista itseäsi vai ihan normaali kommunikoimisen muoto?

Lue myös nämä:
Seuraa myös Instagramissa @siniriekki.

2 kommenttia:

  1. Oi kirjoittaminen on parasta! Mulla on melkeinpä aina ollut tarve harrastaa sitä jossain muodossa :D Kiehtovinta siinä on varmaankin se, miten hetkiä, tunnetiloja ja pohdintoja voi pukea sanoiksi tavalla, joka ei pelkän puheen varassa onnistu. Mulle se taitaakin olla kaikista luontevin ilmaisutapa <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi miten kauniisti kuvailit kirjoittamista! *.* Tää on kyllä ihan mahtava tapa ilmaista itseään.

      Poista