11.6.2018

Hossan Julma-Ölkky

 Kävin sunnuntaina kävelemässä Hossassa sijaitsevassa Julmalla-Ölkyllä. Julma-Ölkyn nettisivuilla kerrotaan tästä kanjonijärvestä seuraavaa: Julma-Ölkky on suurin kolmesta Suomessa olevasta maan halkeamaan syntyneestä kanjonijärvestä. Julman-Ölkyn pituus on noin kolme kilometriä ja leveys kapeimmalla kohdalla noin 10 m. Sen syvyys on 50 m. Kallioiden korkeus korkeimmalla kohdalla on noin 50 m.

julmaolkky1 
  julmaolkky2 julmaolkky3

 Kiersimme opasteiden mukaan noin viiden kilometrin lenkin, joka kuitenkin puhelimella mitattuna oli melkein yhdeksän kilometriä. Reittiin sisältyi heiluvan köysisillan ylitys, johon kannattaa varautua, mikäli pelkää korkeita paikkoja tai vesistön ylitystä. 

Julmalla-Ölkyllä on erittäin kauniita maisemia, kun niitä sain sattuu näkemään. Suurimmaksi osaksi reitti kulki puiden takana piilossa kanjonin vieressä, jolloin maisemat jäivät enimmälti puiden taakse piiloon. Silti joitain näköalapaikkoja matkalle mahtui ja niistä sai hyvin otettua maisemakuvia.

julmaolkky4 
  julmaolkky5

 Reitillä on paljon jyrkkiä nousuja sekä laskuja ja maisemien ihailun sijaan joutuukin keskittymään enemmän siihen, mihin oikein laittaa jalkansa. Se siis sopii vähän haasteita kaipaavalle mutta esimerkiksi pienten lasten kanssa liikkuessa tätä kannattaa harkita tarkkaan. 

Joihinkin kohti reittiä on rakennettu puolapuita, mutta osa niistä oli jo hyvinkin mennyt rikki sekä lahonnut paikoilleen. Tietenkään luonnossa kulkiessa ei liikkumisen tarvitse olla aina niin helppoa, mutta ihmisten tekemät rakennelmat olisivat mielestäni hyvä pitää kunnossa, vaikka kuinka syrjässä ne sijaitsisivatkin.
julmaolkky7
  julmaolkky8

Parasta antia Julmalla-Ölkyllä on tämä silta sekä sen päältä näkyvät maisemat. Kanjoniin voi myös lähteä maksulliselle veneretkelle, jolloin oikeasti näkee sen suuruuden sekä pari kalliomaalausta vesirajan tuntumassa. Tälle veneretkelle emme nyt lähteneet, mutta voin kyllä aiemman kokemuksen perusteella suositella sitä! 

julmaolkky9 
  julmaolkky10 julmaolkky11
  julmaolkky12

 Julma-Ölkky on kuitenkin erikoisuutensa takia näkemisen ja kokemisen arvoinen paikka. Jos siis satut liikkumaan esimerkiksi Kuusamon suunnilla tai muuten Hossan läheisyydessä, suosittelen käymään siellä! 

Missä luontokohteessa sinä olet viimeksi käynyt ja missä haluaisit ehdottomasti vierailla?

4 kommenttia:

 1. Oi miten kivat maisemat! :) Joku luontopolku olis kiva kesäaktiviteetti! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä ne kyllä olivat kunhan vain pääsi näkemään! :) Niin todellakin olisi!

   Poista
 2. Vautsi mikä paikka!! En ookkaan koskaan kuullut tuosta aiemmin mutta täytyy painaa tämä mieleen jos vaikka käytäisiin joskus :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että sait vähän vinkkiä mitä kaikkia paikkoja Suomesta löytyykään! :)

   Poista