24.5.2020

Miten välivuoden suunnitelmat onnistuivat?

Olen tämän lukukauden aikana viettänyt ennakoimatonta välivuotta. Olin suunnitellut vuosi sitten kaiken sen varaan, että saisin opiskelupaikan, ja kun välivuosi sitten osuikin eteen, olin aluksi ihan hukassa. Onneksi tämänkin välivuoden on saanut hyvin kulutettua ja ihan järkevälläkin tekemisellä. 

Näin jälkikäteen katsottuna oli oikeastaan erittäin hyvä, että opiskelupaikkaa ei heltynyt. En olisi vuosi sitten ehkä ollut vielä ihan täysin valmis muuttamaan kotipaikkakunnaltani pois. Kaikki olisi tapahtunut liian äkkiä. Heti ylioppilaskirjoitusten jälkeen tein paljon siivoustöitä, kesäkuussa aloitin heti toisen kiireisen kahvilatyön, joka jatkui alun perin elokuulle asti ja siitä minulla olisi ollut yksi viikonloppu aikaa muuttaa. Tosi nopeaa toimintaa olisi siis ollut luvassa, mutta nyt olen saanut käyttää tämän ajan oikeasti valmistautumiseen siihen, että muutto on jossain vaiheessa luvassa. 

Kirjoitin viime syksynä tämän postauksen, jossa kerroin suunnitelmiani välivuodelle. Nyt palataan ajassa taaksepäin ja tutustutaan siihen, menikö välivuosi niin kuin suunnittelinkin. 

välivuosi1

1. Vietän aikaa läheisten kanssa. 

Tämä on vähän kaksipiippuinen juttu. Toisaalta vietin yllättävänkin paljon aikaa sekä kavereiden että perheeni kanssa ja ennen tätä korona-aikaa vuoden alussa kerkesin käymään myös isovanhempani luona yökyläilemässä. Viimeksi olin siellä yökyläillyt ehkä ala-asteikäisenä, joten se reissu sattui hyvään saumaan. 

Toisaalta pääsin tämän välivuoden aikana myös ensimmäistä kertaa kokeilemaan yksin asumista. Halusin näin ollen päästä oikeasti tutkimaan sitä, miten pärjään yksin kun on ihan pakko olla. Olen aina tykännyt itsekseni olemisesta ja nyt on ollut hyvin aikaa tutustua siihen, onko asia oikeasti niin. Voin edelleenkin todeta, että viihdyn yksin erittäin hyvin, mutta mikäli sitä jatkuu päivätolkulla, niin silloin alkaa jo puuduttaa. Kaikista parhaiten toimin niin, että edes joka toinen päivä pääsisin kasvotusten puhumaan jonkun kanssa tunnin tai pari ja sitten on taas sosiaalisuusakut ladattu. Mielenkiintoisia kokeiluita siis tähän välivuoteen on liittynyt!

2. Opiskelen avoimessa yliopistossa. 

Tähän kohtaan olen kaikista eniten tyytyväinen! Tämän viikon aikana sain viimeisenkin viestinnän perusopintojen kurssityön itsearvointien kera tehtyä ja nyt on niin superhyvä fiilis. Oli aikamoista aloittaa yliopisto-opiskelut täysin itsenäisesti ja alku olikin tosi hankalaa, mutta silti tähän pisteeseen on päästy. Enää pitää toivoa, että tämä viimeinkin työ menee läpi!
 
välivuosi4

3. Jatkan nuorisovaltuuustossa. 

Kyllä, samalla nuorisovaltuuston kaudella edelleenkin tiedotusvastaavana olen. Tämä kevät on tuonut omat haasteensa nuorisovaltuuston toimintaan eikä kokouksia nyt ole ollut. Kuitenkin erityisesti syksyn ja talven aikana siellä sai ihan ahkerasti käydä ja tuli lisää tekemistä arkeen.  

4. Töiden tekoa, jos niitä on.

Aloitin kirjoitusten jälkeen viime keväänä heti siivoustyöt ja ne ovat tähän päivään asti olleet täysin keikkaluontoisia: silloin menen, kun siivottavaa on. Täysin yllättäen pääsin maaliskuussa paikallislehteen kahdeksi viikoksi hiihtoloman sijaiseksi ja oi että olin niin iloinen siitä! Tämä poiki minulle myös paikan kesätoimittajana samassa lehdessä tänä tulevana kesänä. Kovin työntäyteistä välivuosi ei ole ollut, mutta pienet tienestit ovat aina kotiin päin.   
 
välivuosi3

5. Rentoutumista.

Haha, tällä hetkellä ei ole kyllä kovin rentoutunut olo pääsykoestressin takia. Välivuosi on kuitenkin ollut rennompi lukioaikaan verrattuna, vaikka opiskelua on silti ollut. Välillä on ollut melkein huono omatunto siitä, kuinka paljon vapaa-aikaa olen saanut. Sitä on kyllä tarvittukin, sillä viime kesän pitkälle syksyyn jatkuneet kesätyöt veivät lähes kaiken vapaa-ajan. Nyt on taas valmis uusiin haasteisiin, kunhan pääsykokeetkin on saatu tehtyä alta pois. 

välivuosi2
Sellainen ihan mukava välivuosi alkaa olla takanapäin. Olen nyt alkanut asennoitua siihen, että syksyn tullen tulen muuttamaan vaikka opiskelupaikka jäisi taas toistamiseen saamatta. En koe kotipaikkakunnallani olevan enää minulle mitään muuta annettavaa ellen jollain ihmeen kaupalla saisi jostain vakituista työpaikkaa. Se on myös hyvin epätodennäköistä pelkällä ylioppilastodistuksella ja viestinnän perusopinnoilla. Suuremmassa paikassa olisi enemmän mahdollisuuksia ja mikäli jostain syystä kävisi niin, etten millään pysty elättämään itseäni, voin kuitenkin aina hetkeksi palata takaisin lapsuudenmaisemiin. 

Millä tavalla sinä olet viettänyt kuluneen lukuvuoden? Oletko ollut töissä, opiskellut vai viettänyt myös välivuotta?

Lue myös nämä:
Seuraa myös Instagramissa @siniriekki .

4 kommenttia:

 1. Ihanaa miten hyvin sun välivuosisuunnitelmat ovat toteutuneet ja oot ehtinyt tekemään kaikenlaista! ♥️ Mun lukuvuosi kului koulussa ja nyt kirjoitusten jälkeiset kuukaudet Oulussa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, onneksi kävi näin! Sulle on varmasti tosi ihanaa, että oot nyt voinu olla noin paljon Oulussa :)

   Poista
 2. Mahtavaa kuulla, että sun suunnitelmat välivuoden suhteen on toteutuneet! :) Mä oon viettänyt viimeisen lukuvuoden opiskellessa ja vaikka välillä on tuntunut todella kuluttavalta joihinkin tentteihin valmistautuessa tai tehdessä, niin oon tyytyväinen, että jokaisesta kurssista oon silti päässyt läpi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, tän postauksen teko kyllä summasi tosi hyvin koko välivuoden ja näki konkreettisesti itsekin, kuinka hyvin vuosi oikeasti kului :) Hei ihan mahtavaa, että jokainen kurssi on menny läpi! Kyllä se kova työ palkitaan tavalla tai toisella :)

   Poista