5.11.2020

Opiskelen suomen kielen asiantuntijaksi

Opiskeluelämä on aika hyvin kerennyt pyörähtää liikkeelle. Suurempia hankaluuksia rutiinin muodostamisessa ei onneksi ole ollut, sillä välivuotenakin opiskelin aika ahkerasti ja koulu alkoi onneksi hyvin rennolla otteella. Heti ei heitetty syvään päähän, vaan ensimmäiset kurssit olivat ehkä vähän höntsäilykursseja, joilla pääsi mukavasti sisälle yliopistomaailmaan. 

index

Pääsin tänä syksynä siis opiskelemaan Jyväskylän yliopistoon monialaiseksi kieliasiantuntijaksi, pääaineena suomen kieli. Kieliasiantuntija kuulostaa hyvin erikoiselta ja uudelta ammatilta, ja oikeastaan kukaan opiskelukavereistanikaan ei ollut ihan varma, mitä tänne tultiin opiskelemaan. Onneksi meillä on kuitenkin parikin kurssia, joissa sukelletaan kieliasiantuntijuuteen. Tähän mennessä olen oppinut esimerkiksi sen, että kieliasiantuntija voi työskennellä oikeastaan ihan missä vain, minne saa oman osaamisensa myytyä. Mitään tiettyä ammattia ei siis ole, mutta esimerkiksi markkinoinnin, journalismin, viestinnän sekä kansainvälisyyden saralla löytyy työpaikkoja kieliasiantuntijoille.

Kieliasiantuntijalinjalla ei ole muita pakollisia opintoja kuin suomen kielen opinnot, kun taas esimerkiksi äikänopelinjalaisilla suomen kielen opintojen lisäksi tutkintoon kuuluu pakollisena kirjallisuus sekä tietenkin ihan opettajakoulutusta. Asiantuntijana pääsee siis laajemmin valitsemaan haluamiaan aineita, ja kyllä kirjallisuuttakin voi asiantuntija ottaa.

Itse olen tällä hetkellä valinnut sivuaineikseni historiaa ja yhteiskuntatieteitä. Myös sukupuolentutkimus sekä ranskan kielen verestäminen houkuttelisivat, mutta ei pidä heti alkuun haukata liian suurta palaa. Olen valinnut yleissivistäviä sivuaineita, sillä haaveeni toimittajan ammatista elävät edelleen ja yleissivistys on siinä ammatissa hyödyllistä. Viestinnän ja median perusopinnot kävin välivuotena, ja vain hyvin pieni määrä pääsee opiskelemaan viestinnän ja median aineopintoja sivuaineena. Saatan jossain vaiheessa yrittää onneani sen suhteen, olisinko yksi niistä harvoista, joka pääsisi kyseisiä aineopintoja opiskelemaan. Ensin pitää kuitenkin vielä keskittyä näihin oman pääaineeni opintoihin. 

index2

Etäopiskelu on ollut kovassa huudossa tänä syksynä vallitsevan tilanteen takia. Suurin osa luennoista on etänä, mutta osalla luennoista käydään vielä ihan paikan päällä. Tykkään kovasti molemmista tavoista ja parasta on se, että voi itsenäsiesti päättää, meneekö paikan päälle vai onko etänä. Pidän kuitenkin enemmän lähiopetuksesta, koska silloin pystyy myös keskittymään paremmin.

Yliopistolla on myös tosi hyviä itseopiskelutiloja. Vaikka erityisesti iltapäivisin ne meinaavat loppua kesken, oman huoneen saadessaan opiskeluun on tosi hyvä keskittyä. Ikkunoista myös aukeaa kaunis näkymä Jyväsjärvelle, joten pientä luksusta opiskeluunkin on saatu.

Näissä itseopiskelutiloissa on erityisen hyvä tehdä ryhmätöitä, sillä ryhmätöitä on ainakin näin alkuun ollut erityisen paljon. Esseitä ja referaatteja on yllättävän hankala tehdä ryhmässä, kun kaikilla on erilainen tyyli kirjoittaa ja erilaiset aikataulut. Onneksi kaikki on kuitenkin ainakin toistaiseksi saatu sumplittua kasaan, vaikka ehkä pieniä harmaita hiuksia on välillä ilmestynyt sinne tänne.

Suomen kielen opiskelu ei ole tuottanut pettymystä. Vaikka käsitteitä tulee joillain kursseilla ihan mieletön määrä ja ne vaativat erityistä pänttäämistä, on kielemme silti hyvin hauska aine. Viimeksi hämmästystä tuotti esimerkiksi sana ''lautanen''. Ainakin luennoitsijan mukaan sana juontuu siitä, että lautanen oli alun perin laudankappale eikä keraaminen astia. Siitä tulee sana LAUTAnen. Kaikenlaisia hauskoja asioita liittyy suomen kieleen eikä niitä ole edes tullut ajatelleeksi, vaikka sanoja käyttäisi lähes joka päivä.

Tämän syksyn raskain rutistus on juuri alkamassa, sillä ensi viikosta alkaen lukujärjestys on hyvin täynnä sukupuolihistorian kurssin sekä ensimmäisen esseen kirjoittamisen myötä. Ensimmäisen esseen aiheeksi olen kaavaillut retorisia keinoja, joita jo lukiossa pähkäiltiin oikein urakalla. Jännittävää, mitä kaikkea tässä pääseekään vielä oppimaan!

index3

Oletko sinä koulussa tällä hetkellä? Onko jotain, mitä haluaisit tietää kieliasiantuntijuudesta?

Lue myös nämä:

Kun opiskelupaikan sitten saakin

Muuttohommia ja viimeisiä työpäiviä // puhelinkuvia

Etäpääsykokeiden plussat ja miinukset 

Seuraa myös Instagramissa siniriekki.

4 kommenttia:

 1. Ihan sika kiinnostavaa kuulla, millaista suomen kielen opiskelu on muissa yliopistoissa! Ihan mun lempparipostauksia nämä (yllättäen 😅).

  Sanna / pancakepalace.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jes, ihan tosi kiva kuulla! Ehkä joskus tulee vielä lisää postauksia aiheesta, kunhan opiskelut ovat jatkuneet jonkun aikaa 8)

   Poista
 2. Komppaan Sannaa, oli tosi mielenkiintoista lukea sun opiskeluista!

  VastaaPoista