5.4.2020

Kierrätyslaatikko siistiin kierrätykseen + muuta kierrätysasiaa

Olen kierrättänyt kunnolla nyt noin puolisen vuotta, ja enne sitä laitoin lähes kaikki roskat ihan vain sekajätteeseen. Taloyhtiössä uudistettiin lajitteluastiat ja kierrätyskohteet, joten päätin samassa syssyssä alkaa kunnolla kierrättämään itsekin. Tiskialtaan alla roskille tarkoitetussa kaapistossa on kuitenkin rajoitetusti tilaa, eikä kaikki roska-astiat mahdu sinne. Kartongin, lasin ja metallin roskapussit lojuivat siis vain keittiön lattialla, kunnes tässä hiljattain pyysin vanhempaani rakentamaan kierrätyslaatikon hieman siistimmän ilmeen saamiseksi.

kierrätyslaatikko1
kierrätyslaatikko2 Keittiö on heti paljon kivemman näköinen, kun roskat eivät osu heti silmään (varsinkin, kun on hieman laiska viemään niitä pois). Idea kierrätyslaatikkoon lähti Tiiavoitto-Youtube-kanavalta, kun hän asunnonesittelyvideossaan näytti oman tuollaisen kierrätyslaatikkonsa.

kierrätyslaatikko3
Tällä hetkellä lajittelen muovin, biojätteen, kartongin, lasin ja metallin. Onhan lajittelu ainakin alkuun hieman vaivalloista, koska aikaa menee eri materiaalien miettimiseen. Lopulta se kuitenkin lähtee sujumaan ja esimerkiksi tämä HSY:n nettisivuilta löytyvä jäteopas on hyvä apu lajittelussa. Lajittelu on myös jollain tavalla tyydyttävää hommaa: esimerkiksi jogurttipurkista voi tulla materiaalia niin muoviin, kartonkiin kuin metalliinkin ja on aivan ihanaa saada ne kaikki omiin lajtteluastioihinsa!

Myös muovin määrä elintarvikkeissa on osannut yllättää. Muoviastia on lähes aina se, joka täyttyy ensimmäisenä ja ennen sekajätteeseen menneet roskat kuuluvat usein muovinkierrätykseen. Omalla kohdallani tosi moni muoviroska on kyllä päätynyt turhaan sekajätteeseen, kun samaa raaka-ainetta voisi edelleen hyödyntää joissain tuotteissa!

kierrätyslaatikko4
Lajitteletko sinä? Onko jokin lajittelussa osannut yllättää?

Lue myös nämä:

Maaliskuun luetut kirjat

9 ajatusta ennen nukahtamista

Näillä vinkeillä helpotat elämääsi

4 kommenttia:

 1. Hei aivan mahtava idea! 🤩 Hankin kyllä ehdottomasti tuollaisen, kun ärsyttää nuo koerrätettävät roskat eteisessä, mut ei jaksais koko aikaa olla viemässä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tää on kyllä heti tehny keittiön siistimmäksi. Eteisessäkin vastaavanlainen laatikko ois muuten tosi kätevä! *.* Haha, miksiköhän roskien vieminen on aina niin hankalaa :D

   Poista
 2. Tämä on kyllä kiva idea, sillä jostain syystä tää kierrätys ja roskien vieminen on vähän vaiheessa mulla. Onko painava tuo sinun laatikkosi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä siitä lähtee rullaamaan, kunhan vain on halua! :) Ihan tarkkaa painoa en osaa sanoa, mutta kyllä tuon yksistään jaksaa nostaa ja kantaa jonnekin.

   Poista