6.5.2021

11 huomiota ensimmäiseltä yliopistovuodelta

Ensimmäinen opiskeluvuosi yliopistossa alkaa lähestyä loppuaan, joten nyt on aika pohtia kaikkia erilaisia huomioita, mitä olen ensimmäisen vuoden aikana tehnyt. Yliopisto-opinnot eroavat hyvin paljon aiemmista opinnoistani, mutta onneksi ensimmäisen vuoden aikana on kerennyt hyvin sisäistää kaiken etäopinnoista huolimatta. Ihan täyttä kokemusta en yliopistosta ole vielä siis saanut etäilyn takia, mutta toivotaan parasta, että ensi opiskeluvuonna asiat olisivat jo paremmin! Nyt kuitenkin niihin tekemiini huomioihin. yliopisto1

x Opettajat ovat enemmänkin ''opiskelukavereita'' kuin ylempiä auktoriteetteja. Toki heidän tehtävänään on edelleen opettaa ja jakaa tehtäviä, jotka opiskelijan on suoritettava, mutta selvää johtajuutta ei enää ole. Asioista saa keskustella ja olla eri mieltä sekä palautuspäivämääriin on mahdollista edes yrittää tiedustella lisäaikaa ilman, että asia kielletään heti. Opettajat ovat kuin kavereita, jotka haluavat auttaa sinua saamaan tutkinnon.

 x Yliopistossa opetettavat asiat ovat tutkittua, ihmisen tekemää tietoa. Tämä tarkoittaa sitä, että ihminen on voinut erehtyä tutkimusta tehdessään, ja tässä tiedossa voi olla virhe. Tämän takia mikään ei ole aukotonta. Kuten sanottua, luennoilla opetettavista asioista saa ja pitääkin olla eri mieltä ja keskustella kriittisesti. Tämä on minulle todella uutta: aiemmissa opinnoissa kaikki tunneilla kerrottu tieto on esitetty vedenpitävänä, ja sen kriittinen pohtiminen on mielletty ''näsäviisasteluksi''. Mielestäni on mahtavaa, että yliopiston tarkoitus ei ole vain syöttää tiettyä asiaa, vaan sitä saa pohtia ja jalostaa eteenpäin. 

yliopisto3

x Minulla oli jotenkin sellainen mielikuva, että kolmantena vuonna kirjoitettavan kandin aihetta alettaisiin pohtimaan jo heti opintojen alkaessa. Omalla kohdallani asia ei todellakaan ole näin. En vielä edes tiedä, mitä kaikkea oman pääaineeni saralla voi tutkia, joten kandin aihettakin on todella hankalaa miettiä. Onneksi vielä on aikaa (vaikka aika kuluukin tunnetusti äkkiä).

x Suomen kielen opiskelu on yllättävän teoreettista. Tämä ala ei todellakaan ole samanlaista kuin äidinkielen opiskelu, vaan nyt esimerkiksi kielioppiasiat pitää perustella. Pelkkä kielikorvan kuuntelu ei enää riitä. Kielitoimiston sanakirja on tullut todella tutuksi opiskelujen aikana. Sitä kannattaa muuten ihan suomen kieleä opiskelemattomankin hyödyntää, tosi hyviä oikeinkirjoitusvinkkejä!

x Kielen opiskeluun liittyy myös todella paljon termejä, joista ei aiemmin ole kuullutkaan. Esimerkiksi deiktinen kolmijako, tunnekausatiivilause ja substantiivityyli ovat ensimmäisen opiskeluvuoden aikana (ainakin osittain) tutuksi käyneitä termejä.

x Yliopiston ravintoloissa tarjottava ruoka on todella hyvää. On ihan mahtavaa, että vaihtoehtoja on ainakin pari, eikä tarvitse tyytyä yhteen tiettyyn. 

yliopisto2

x Ihmettelen edelleen sitä, etten ensimmäisenä vuonna lainannut yhtään kirjaa opintoja varten. Moni opiskelukaverini kuulostaa lainanneen kirjan tai pari, mutta itse en jostain syystä ole ollut tietoinen lisäkirjallisuudesta. No, ehkä ensi vuonna tähän voi kiinnittää enemmän huomiota!

x Jos on kiinnostunut vähän kaikesta, sivuaineiden runsas tarjonta voi aiheuttaa päänvaivaa. Aika ei mitenkään riitä kaikkeen, vaan jotain pitää jättää pois. Opiskelen mieluummin täysiä kokonaisuuksia, kuin pari satunnaista kurssia sieltä täältä.

x Joissain asioissa opiskelija työnnetään heti syvään päätyyn. Esimerkiksi ensimmäinen kirjallisuustentti, johon annettiin aimo kasa erilaista kirjallisuutta luettavaksi, piti tehdä lähes kylmiltään ilman ennakkotietoja siitä, mitä tällaiselta uudenlaiselta tentiltä voi odottaa. Meillä on kuitenkin lähes jokainen tentti ollut sellainen, että materiaaleja on saanut käyttää tentin aikana. Tämä on pelastanut monelta murheenkryyniltä. Jostain on myös aina aloitettava, ja ainakin nyt kaikki uudet jutut alkavat olla jo tuttuja.

x Yliopisto ei ole täynnä ylisuorittavia ihmisiä, jotka eivät puhu muusta kuin opiskelusta. Sekaan mahtuu kaikenlaista porukkaa: sellaisia, joille oma pääaine on se suurin intohimo, sivutyönä opiskelevia, tavan vuoksi opiskelevia, sivuaineisiin panostavia, ei yhtään kiinnostuneita... siis ihan kaikenlaisia! Erilaisuus on mahtava juttu myös yliopistomaailmassa.

x Humanistit hieman pelkäävät matemaatikkoja sekä pörssiläisiä. Ihan vähän vain.

yliopisto4

Pystytkö samaistumaan näihin huomioihin vai onko sinulla ihan erilaisia kokemuksia?

Lue myös nämä:

 Huhtikuun luetut kirjat

Opinnot, kesätyöt, kevät - mitä kuuluu?

8 pitkän ihmisen ongelmaa 

Seuraa myös Instagramissa siniriekki.

2 kommenttia:

 1. Erilaisuus on kyllä yliopistossa parasta ja se monitieteisyyden rikkaus. Varsinkin opiskelijariennoissa (joita nyt tänä vuonna ei ole päässyt kokemaan) juuri tuo ainejärjestörajojen ylittävä ystävyys on parasta :)
  Hyviä pohdintoja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan samaa mieltä! Toivottavasti ensi vuonna pääsisi jo kokemaan noita opiskelijatapahtumia. Fuksiaiset meillä kerkesi olla olla, mutta ne pidettiin tiiviisti oman ainejärjestön kesken.

   Poista