25.3.2019

Mihin hain yhteishaussa?

Yhteishaku alkoi viime viikolla ja olin jo hyvissä ajoin miettinyt, mihin haen ja missä järjestyksessä. Tässä postauksessa avaan vähän, mihin oikein hain ja miksi. Vielä ei siis ole tiedossa, saanko ylipäätään opiskelupaikkaa, vaan se selviää vasta viimeistään kesäkuun loppuun mennessä. Toivon erittäin kovasti kuitenkin pääseväni opiskelemaan, sillä minulla ei ole mitään suunnitelmia mahdolliselle välivuodelle. Mikäli kuitenkin käy niin, että opiskelupaikka jää saamatta, niin aina varmasti jotain keksii!


 Jokainen näistä kohteista on Jyväskylän yliopistossa, koska olen täysin ihastunut Jyväskylään. Pelkän opiskelualan lisäksi myös tuleva asuinpaikka on tärkeä kriteeri, ja sen takia hain ainoastaan Jyväskylään, enkä esimerkiksi samaa alaa myös toisesta kaupungista. Nyt kuitenkin siirrytään näihin hakukohteisiini!


yhteishaku1

1. kohde

Journalistiikan kandidaatti- ja maisteriohjelma

Tämä on hyvin ilmeinen ensimmäinen hakukohteeni. Noin kahdeksannelta luokalta alkaen olen tiennyt haluavani olla joku päivä toimittaja ja journalistiikan opetusohjelmasta ilmiselvästi valmistuukin toimittajaksi. Opetussuunnitelma vaikuttaa erittäin mielenkiintoiselta ja tälle alalle on pääsykoe, mikäli ylioppilastodistuksella kerää tarpeeksi pisteitä sinne asti päästäkseen. Viime kesänä kesätöissä ollessani kuulin myös erittäin hyvää palautetta Jyväskylän journalistiikasta, joten valinta ei ollut vaikea ykköshakukohteen kohdalla!


yhteishaku4


2. kohde

Historian kandidaatti- ja maisteriohjelma

Historiasta kiinnostuin enemmän lukion aikana. On erittäin mielenkiintoista oppia historian avulla, miksi maailma on tällainen kuin on, miten ihmiset ovat eläneet ennen ja miten valtioiden keskinäinen järjestys on muuttunut. Opetussuunnitelmaa tutkiessani voisin mennä vaikka heti kaikille historian kursseille, mitä yliopistossa on tarjolla! Tähän hakukohteeseen ei ylioppilastaustalla ole haastattelua, vaan taustapisteet lasketaan ylioppilastodistuksesta.


yhteishaku3

3. kohde

Kieliasiantuntijan kandidaatti- ja maisteriohjelma

Mikäli pääsisin opiskelemaan kieliasiantuntijaksi, valitsisin kieleksi suomen kielen. Tällä alalla voi kuitenkin opiskella myös esimerkiksi englantia, saksaa ja ranskaa. Tämän alan laitoin kolmanneksi hakukohteeksi, koska suomen kieli on kiinnostava kieli ja kielioppi on sopivissa määrin kiinnostavaa. Myös esimerkiksi sanojen alkuperä kuulostaa kiinnostavalta aiheelta sekä se, millä tavalla muihin voi vaikuttaa kieltä käyttäessä. Tälle alalle on pääsykoe, jossa testataan sen kielen osaamista, mitä haluaisi päästä opiskelemaan.


yhteishaku2

Siinä olivat minun kolme hakukohdettani. Toivo on kova, että pääsisin opiskelemaan jotakin näistä aloista! Lisäksi sivuaineopinnot ovat hyvä lisä, koska sillä tavalla saa hyvin laajennettua omaa koulutustansa. Esimerkiksi siinä tapauksessa, että pääsisin opiskelemaan historiaa, ottaisin sivuaineiksi journalismiin liittyviä opintoja, ja journalistiikkaa opiskellessani luultavasti historiaa ja/tai yhteiskuntatieteitä.


Oletko sinä opiskellut tai opiskeletko jotain näistä aloista? Mihin sinä haet yhteishaussa?

20 kommenttia:

 1. Noi kaikki kuulostaa just sunlaisilta hakukohteilta. Ne vaikuttaa kaikki mielenkiintoisilta. Hain viime vuonna yhteishaussan opiskelemaan kemiaa ja farmasiaa. Aattelin tänä vuonna vielä hakea opiskelemaan farmasiaa.

  VastaaPoista
 2. Kiitos, olipa kivasti sanottu! Jospa sulla tärppäis ton farmasian suhteen :)

  VastaaPoista
 3. Tosi mielenkiintoisia kohteita! Toivottavasti pääset tietysti ykkösvaihtoehtoon, mutta nuo toisetkin kuulostaa tosi mahtavilta! Olisipa itselläkin suunnitelmat valmiina :D

  VastaaPoista
 4. Kovasti tsemppiä! Toivotaan, että pääset sisään :)

  Ite haen neljättä kertaa ravitsemustieteitä opiskelemaan, toivottavasti nyt ois kaikki tieto päässä ja koepaperilla toukokuussa.

  VastaaPoista
 5. Sun hakukohteet kuulostaa mielenkiintoisilta! Ja Jyväskylä on ehdottomasti ihana kaupunki, niin opiskelijalle kuin muillekin! Itse asuin siellä muutaman vuoden lukion jälkeen :-)

  VastaaPoista
 6. Pidetään toivo yllä, että sattuisi tärppäämään heti ensimmäisellä kerralla! Sinulla on onneksi vielä aikaa miettiä, mitä haluat tehdä lukion jälkeen :)

  VastaaPoista
 7. Kiitos tosi paljon! Paljon tsemppiä sullekin, ehkä tällä kertaa sulla kävisi tuuri! :)

  VastaaPoista
 8. Nää on kyllä just sellasia, mihin haluaisin tosi kovasti opiskelemaan *.* Jyväskylä on niin ihana paikka, ei liian iso tällaiselle maalaistallukalle!

  VastaaPoista
 9. Itsellä yhteishaut vasta ensi keväänä edessä, jotain pientä aavistusta on jo että mihin haen, mutta tässä on vielä vuosi aikaa pohtia tarkemmin Paljon tsemppiä!

  VastaaPoista
 10. Vuodessa ehtii kyllä hyvin saada ajatuksia selvitettyä kasaan :) Kiitos kovasti!

  VastaaPoista
 11. Vitsi mitä kohteita! Huikeesti tsemppiä että pääset johonkin noista! :) <3 uskon, että pääset kyllä mutta vaikka et pääsiskään ni välivuosi ois hyvää aikaa esimerkiksi keskittyä täysin blogiin yms mihin ikinä haluaakaan, koska opinnot tulee kuitenkin viemään paljon aikaa !

  VastaaPoista
 12. Kiitos erittäin paljon ♥ Jep, kyllä välivuodellekin jotain tekemistä varmasti keksisi :)

  VastaaPoista
 13. Tsemppiä hakuun! Itse olin tuossa tilanteessa kauan sitten mutta muistan hyvin, miltä tuntui. Jyväskylä on mukavan pieni iso kaupunki, kaipaan opiskelukaupunkiani usein. Jos ei koulun ovet aukea ekalla kerralla, voit vaikka selvittää, mitä aineistasi voisi opiskella kansanopistossa tai kesäyliopistossa.

  VastaaPoista
 14. Paljon kiitoksia! Ihana kuulla positiivisia kokemuksia Jyväskylästä :) Kiitos kans vinkeistä, täytyypä tutkia noita, mikäli ei käy tuuri!

  VastaaPoista
 15. Oi tosi mielenkiintoista, että päädyit hakemaan myös suomen kieltä lukemaan! Tietysti toivotaan, että pääsisit ykkösvaihtoehtoosi (journalistiikan opinnot kuulostavat myös tosi houkuttelevilta), mutta mielellään mä kuulisin tulevaisuudessa myös Jyväskylän lingvistiikan ja erityisesti suomen kielen opinnoista enemmänkin kuin opiskelijarientojen kautta :D Innolla odotetaan sun hakutuloksia <3

  VastaaPoista
 16. Kiitos tsempeistä ♥ Tässä jää jännitettäväks, tuleeko syksyllä opiskeluaiheisia postauksia vai kenties jotain muuta! Toiveena kuitenkin olisi pääsy opiskelemaan :)

  VastaaPoista
 17. Mielenkiintoinen postaus ja mielenkiintoisia hakukohteita :) Toivotaan että onnistut pääsemään johonkin noista! :) Näin Jyväskylässä asuvana voin kyllä sanoa että tämä on munkin mielestä ihan huippukaupunki, tykkään Jyväskylästä tosi kovasti! <3

  VastaaPoista
 18. Kiitos, pidetään peukut pystyssä ja sormet ristissä! Ihana kuulla, että pidät Jyväskylästä ♥

  VastaaPoista
 19. Kuulostaa hyvältä ja hyvä suunnitelma! Itse hain opiskelemaan
  Kieliasiantuntijan kandidaatti- ja maisteriohjelma, humanististen tieteiden kandidaatti ( pääaineena ranska) minua pelottaa kovasti ja odotan tulokset! Toivottavasti pääset opiskelemaan

  VastaaPoista
 20. Tsemppiä sullekin kovasti, jospa opiskelupaikka napsahtaisi!

  VastaaPoista