3.4.2019

7 perustetta, miksi kannattaa äänestää eduskuntavaaleissa

Tänään 3.4. alkoi eduskuntavaalien ennakkoäänestys. Koska äänestäminen on hyvin tärkeää, jaan nyt seitsemän perustelua sille, miksi kannattaa äänestää.


äänestys2

 • Näitä vaaleja on nimitetty ilmastovaaleiksi, eikä syyttä: elämme ilmastonmuutoksen suhteen käännekohtaa, ja ilmaston suhteen voidaan seuraavan neljän vuoden aikana tehdä Suomessa merkittäviä päätöksiä. Vaikka Suomi on pieni valtio eivätkä meidän tekomme kompensoi paljoakaan esimerkiksi Kiinan saastuttamista, Suomi voi näyttää esimerkkiä muille. Minkälaista esimerkkiä sinä haluaisit Suomen näyttävän muille maille? Tutki puolueiden puolueohjelmia ja äänestä sitä, minkä ilmastoarvot kohtaavat parhaiten omasi. Tämä pätee muihinkin arvoihin.


 

 • Äänestäminen ei kestä kauaa. Siitä selviää helposti alle kymmenessä minuutissa ja ennakkoäänestyspaikkoja löytyy runsaasti. Ajanpuute tai paikan puute ei siis ole kovin hyvä peruste olla äänestämättä.


 

 • Politiikka on vaikea aihe, ja sen takia voi olla vaikeaa löytää sopivaa ehdokasta. Puolueiden tutkiminen laajentaa kuitekin yleissivistystä ja se auttaa löytämään puolueen, joka kohtaa parhaiten omat arvot ja mielipiteet. Mikäli tämä ei kuitenkaan innosta, niin esimerkiksi Ylen vaalikoneessa sekä Nuorten vaalikoneessa on hyvät kysymykset, joissa vaikeat termit on selitetty auki. Vaalikoneesta saa suoraan itselleen parhaiten sopivimman ehdokkaan.


 

 • Se, ettei äänestä sen takia, että kaikki ehdokkaat ovat huonoja, on myös huono peruste. Äänestämättä jättäminen ei ole kelvollinen kannanotto politiikkaan, koska joka tapauksessa joku tulee valituksi eduskuntaan. Ehkä juuri se sinun äänesi on se ratkaiseva ääni, jonka avulla mielestäsi vähemmän huono ehdokas pääsee eduskuntaan sen huonomman tilalta.


äänestys1

 • Äänestämisen jälkeen on voimauttava tunne siitä, että on päässyt yllättävän helposti vaikuttamaan maamme tulevaisuuteen. Vain yhden numeron raapustus paperinpalaseen on naurettavan helppo tapa vaikuttaa.


 

 • Vaikka äänestäminen ei ole kansalaisvelvollisuus, on se tärkeä kansalaisoikeus. On mahtavaa, että Suomessa ainakin täysi-ikäisille kansalaisille annetaan mahdollisuus kertoa mielipiteensä sekä heitä oikeasti halutaan kuunnella. Me päätämme, ketkä asioistamme päättävät seuraavat neljä vuotta.


 

 • Ja hei, loppujen lopuksi se on vain se yksi ainoa päivä, jolloin joudut tai pääset äänestämään. Seuraavat neljä vuotta voit taas olla uhraamatta asialle ajatustakaan.


äänestys3
Minä käytin äänioikeuteni ja äänestin. Aiotko sinä äänestää?

10 kommenttia:

 1. Hyvä postaus ja hyviä pointteja, äänestäminen on tosi tärkeää, koska ilman sun ääntä annat juuri niille sun inhokeille parhaat mahikset. Naurattaa kyllä toi Nuorten vaalikone, tosi hyvät kysymykset ja selkeä tehdä, mutta tulosten mukaan oon ilmeisesti rajat kiinni -kommunisti, et en ehkä sittenkään ihan tiedä mitä tuosta vaalikoneesta ajatella... :D

  VastaaPoista
 2. Ihan huippu teksti! Linkitän tän kaikille tutuille jotka sanoo ettei aio äänestää :D

  VastaaPoista
 3. Mäkin aion ehdottomasti äänestää, musta se on tosi tärkeää ja hieno mahdollisuus vaikuttaa!

  VastaaPoista
 4. Todella hyvä postaus ja ajankohtaisesti tärkeä! Itse en ole kiinnostunut politiikasta enkä seuraa sitä, mutta aion siltikin äänestää, juurikin noiden vaalikoneiden avulla. Sanotaanhan, että jos ei äänestä ei ole oikeutta myöskään valittaa tuloksesta, mutta minähän ainakin haluan! :D

  Ja pitää muistaa, että se tyhjäkin lappu on eräänlainen kannanotto ja nekin lasketaan - sillä voi kertoa ettei yksikään ehdokas miellytä :)

  VastaaPoista
 5. Kiitos kovasti ja toi on niin totta! Oho, mikäli et koe itteäs tuollaiseksi, niin aika outoa että saat sellaisen tuloksen :D

  VastaaPoista
 6. Kiitos ihan superisti, tosi mahtava kuulla!♥

  VastaaPoista
 7. Oot aivan oikeessa, hienoa että äänestät!

  VastaaPoista
 8. Kiitos Lotta! Vaalikoneet ovat todella hyvä apu äänestämisen suhteen, mikäli ei ole kiinnostusta sen tarkemmin perehtyä asioihin! :) Ja todellakin toi tyhjän lapun jättäminen on paljon parempi kannanotto kuin se, että jättää aivan täysin kokonaan äänestämättä. Tuo ainakin saa enemmän huomiota!

  VastaaPoista
 9. Ihana julkaisu tärkeästä aiheesta. On erittäin tärkeää, että me kaikki nuoret äänestäisimme.

  VastaaPoista
 10. Kiitos tosi paljon! Toivottavasti tänä vuonna mahdollisimman moni nuori äänestäisi.

  VastaaPoista