28.6.2019

Kun opiskelupaikkaa ei tulekaan

Eilen töiden jälkeen menin kovan jännityksen saattelemana tarkistamaan ties monennettako kertaa, onko Opintopolkuun tullut jo tieto opiskelupaikan saannista. Ja sinnehän se oli tullut, mutta yllätys ei ollut kovin mieluinen...


IMG_20190628_112427133
IMG_20190628_112432048


Paras tulos oli 27. varasija, ja sisään pääsemiseen jokaisen valitun pitäisi perua osallistumisensa sekä monen varasijalla olevankin. Voikin siis jo aika varmasti sanoa, että tänä syksynä en tule aloittamaan yliopistossa opiskelua. Aika monet kyyneleet tuli tirautettua, vaikka olinkin tietoinen, että loppujen lopuksi hyvin pieni osa pääsee heti opiskelemaan. Tietenkin olin toivonut, että pääsisin opiskelemaan, kun olin kerta hakemuksenkin lähettänyt ja käynyt kaikissa pääsykokeissa. Tällä kertaa kuitenkin kävi näin, eikä asialle voi enää mitään.


Eilisen illan sekä tämän aamupäivän olenkin tutkinut avointa yliopistoa. Ajattelin siellä opiskelun maksavan aivan maltaita, mutta itse asiassa perusopinnot ovatkin paljon halvemmat kuin olin ajatellut. Minulla on jo kova hinku opiskella, joten ehkä välivuotena tulen käymään viestinnän perusopinnot avoimessa yliopistossa ja ehkä historiaakin. Parasta on, että avoimessa voi opiskella myös etänä netin välityksellä, joten muutto ei ole pakollinen. Tosiaan, muutto Jyväskyläänkin nyt sitten lykkääntyy, sillä en tule ainakaan mitään opintotukea saamaan. Jään siis vielä asumaan tänne, mutta saa nähdä, mitä kaikkea tuleva välivuosi tuo tullessaan. Vuoden päästä voin olla aivan missä vain.IMG_20190628_112515231
IMG_20190628_112455592

Vieläkin itkettää tätä kirjoittaessani, koska totta kai pettymys on suuri. Tästä on kuitenkin suunta vain ylöspäin ja tekemistä riittää niin kesätöiden kuin autokoulunkin kanssa.


Miten sinulle kävi yhteishaussa, mikäli hait siinä? Miten sinä vietit välivuoden?

14 kommenttia:

 1. Älä sure! Uskon, että harmittaa, mutta olet vielä nuori ja sulla on paljon mahdollisuuksia edessä! Pystyt mihin vaan <3 Ja ehdit vielä löytää just sen sun jutun!

  Mä olen hakenut nyt neljä kertaa yliopistoon opiskelemaan ravitsemustieteitä ja nyt jäi viiden pisteen päähän... No ensi vuonna viides kerta ja ei mua ahdista ja jännitä tää enää ollenkaan, saan elää ja mennä kohti mun unelmaa ja tarkoitusta ja joskus vielä pääsen kouluun sisään.

  Opiskelin viime vuonna avoimessa yliopistossa ja se oli todella hyvä päätös! Jatkan myös siellä, koska se tuntuu tosi omalta. Kannattaa myös sun kokeilla niin tiedät onko se sun unelma todella sun juttu. :)

  VastaaPoista
 2. Varmasti harmittaa tosi paljon, kun opiskelupaikkaa ei auennutkaan valmistautumisesta huolimatta! Mutta kaikella on varmasti tarkoituksensa, nyt voit tehdä töitä ja pitää taukoa opiskelusta - vuosi tai pari ei onneksi vaikuta mihinkään. Joissakin tiedekunnissa avoimen yliopistojen opinnot helpottavat sisäänpääsyä tai voi päästä jopa suoraan opiskelemaan (ns. avoimen väylä), kannattaa katsoa, olisiko se sinun tiedekunnassa mahdollista.

  Itsehän pidin aikanaan ihan tarkoituksella lukion jälkeen 1,5 vuotta välivuotta (koska en tiennyt, minne haluan opiskelemaan) ja näin jälkeenpäin ajateltuna se oli tosi hyvä ratkaisu. Menin töihin ja sai rauhassa funtsia, minne hakea, ja samalla tauko opiskelusta teki hyvää.

  Tsemppiä! :)

  VastaaPoista
 3. Kiitos kovasti ihanista sanoistasi!♥ Todellakin tässä on vielä elämä edessä, eikä kaikkea tarvitse saavuttaa alle kaksikymppisenä. Mahtava kuulla, että sua ei ahdista ollenkaan. Jospa ensi vuonna tärppäisi sinulla tuo haku, oot kyllä ollu tosi kärsivällinen sen suhteen! Avoin yliopisto on nyt kyllä sellainen juttu, että varmaankin siellä sitten tulen opiskelemaan välivuotena :)

  VastaaPoista
 4. Harmittaa vieläkin, mutta tällä kertaa kävi näin. Onneksi tämä välivuosi ja ehkä toinenkin ovat kuitenkin loppujen lopuksi niin lyhyitä aikoja, että ne eivät haittaa yhtään. Tutkinkin tuota asiaa jo, mutta minun kohteissani avoimessa opiskelu ei ainakaan varmaa opiskelupaikkaa takaa. Mutta olisi alan opiskelusta kyllä ehdottomasti hyötyä valintakokeissa!

  Hyvä kuulla, että sulle välivuosi oli oikea ratkaisu. Kiitti tsempeistä!

  VastaaPoista
 5. Suosittelen kyllä avointa yliopistoa! Itsekin oon opiskellut ja nauttinut siitä, kun voi opiskella paljon omassa rauhassa kotona. Pitäisi vielä saada aikuislukio loppuun, että voi sitten hakea opiskelemaan yliopistoon haluamalleni linjalle! Usko pois, kyllä vielä varmasti pääset opiskelemaan haluamalle linjallesi!

  VastaaPoista
 6. Voit suorittaa opintoja avoimessa, mutta suosittelisin jatkossa hakemaan useaa eri alaa. Ei ole järkevää panna kaikkea yhden kortin varaan.
  Viestinnästä voin kokemuksen syvällä rintaäänellä kertoa, että se on tietyllä tavalla erittäin huono valinta. Vaikka yliopistoon on vaikea päästä, aloituspaikkoja ei ole liikaa, viestinnän ja median alalle on Suomessa ollut jo 30 vuotta hirveä liikatarjonta työnhakijoista, joilla on alan koulutusta yliopistosta, ammattikorkeasta, ammattikoulusta tai joistain kansanopiston kursseista. Kaikki kilpailevat samoista työpaikoista ja tarjokkaissa on myös pystymetsästä tulevia, jotka ovat lukeneet jotain muuta alaa, jos ylipäätään jotain. Koulutus ei takaa työpaikkaa ja valituksi voi tulla epäpätevämpi esimerkiksi suhteilla tai joillain muilla perusteilla. Media-alalla ei ole mennyt erityisen hyvin pitkiin aikoihin, joten työpaikat eivät ole lisääntymään päin.
  Niissä viestintäalan työpaikoissa, joissa olen ollut, on ollut hyvin vastenmielinen ilmapiiri ja toisten juttuja on jopa sabotoitu, suosikkijärjestelmä on ollut räikeä eikä suosiminen ole perustunut mitenkään osaamiseen. Mielenterveysongelmiakin on työtovereilla ilmennyt eikä asianomaisia ole ohjattu työterveyshuoltoon.
  Lisäksi aina löytyy talon ulko- tai sisäpuolelta porukkaa, joka haluaa käyttää talon viestintää omien tarkoitusperiensä edistämiseen ja yrittää saada sinut kirjoittamaan jotain, mikä hyödyttäisi heitä tai haittaisi jotakuta muuta. Lyhyesti: järkevämpiäkin toimialoja on. (Mutta kulttuuriala ei ole sellainen, vink vink.)

  VastaaPoista
 7. Jes, mukava kuulla kokemuksia avoimesta! Tää on nyt kyllä semmonen juttu, että varmasti tulen siellä joitain opintoja suorittamaan :) Tsemppiä sulle lukion päättämiseen!

  VastaaPoista
 8. Hainkin tässä yhteishaussa tosiaan kolmeen eri kohteeseen: journalistiikkaan, historiaan sekä suomen kielen asiantuntijaan. On hyödyllistä kuulla myös näitä negatiivisia puolia alasta, mutta loppujen lopuksi jokaisella alalla ja ammatilla on omat varjopuolensa. Vaikka olisi varmasti hyvin järkevää ajatella tulevaisuuden ammattia sen kannalta, että mistä saa varmasti töitä, se ei ole minulle tärkein kriteeri. Haluan tehdä sellaista työtä, josta oikeasti nautin eikä töihin meneminen olisi aina samanlaista pakkopullaa. Nyt tuntuu siltä, että media-ala on se, mikä olisi oma juttuni. Aina ajatukset voivat toki muuttua, mutta minun ei tarvitse vielä huolehtia siitä, mitä ajattelen 10 vuoden päästä. Juuri nyt haluan media-alalle, ja sinne aion tähdätä. Jos ensi keväänä olenkin kiinnostunut muusta, niin sitten haen muualle.

  Harmi, että sulle on sattunut noin ikäviä työpaikkoja. Jospa löytäisit työpaikan, jossa sullakin ois mukava olla! Media-alakaan ei ole kuitenkaan sellainen hirviö, josta ei voisi ollenkaan löytää mukavaa työpaikkaa. Kuten jo aiemmin mainitsin, huonoja puolia on kaikissa aloissa. Tulevaisuudesta ei voi toki ikinä tietää, mutta yritetään ajatella positiivisen kautta! Ja kiitos tosiaan avartavasta kommentistasi, tämä oli hyvin ajatuksia herättävä!

  VastaaPoista
 9. Voi hitsi, oon tosi pahoillani että jouduit pettymään tuloksiin :( mut älä turhaudu ihan täysin, oot todella nuori ja asioilla on tapana järjestyä! <3 Välivuosi voi itseasiassa tehdä hyvääkin - voit löytää uuden harrastuksen ja keskittyä tekemään juttuja, joista pidät (esim tätä blogia!) Tsemppiä! <3

  VastaaPoista
 10. Voi rähmä! Mutta ens vuonna sitten pääset rytinällä sisään. Kannattaa ehdottomasti hyödyntää välivuosi Avoimessa opiskellen, saat vähän enemmän käryä alasta johon olet hakemassa, ja mitä parasta, sinulla on opintopisteitä kasassa ennen kuin olet päässyt edes sisään. Tsemppiä välivuoteen!

  VastaaPoista
 11. Kyllä asiat varmasti järjestyy ajan kanssa ja eihän ne onneksi nytkään ole ihan mullin mallin! Ja jep, oot aivan oikeassa ♥

  VastaaPoista
 12. Haha kiitos, olipa ihanasti sanottu! Toivotaan, että ensi vuonna olisi parempi tuuri ja voihan sitä toki pahimmillaan joutua hakemaan vielä useammankin kerran sisään, mutta luovuttaa en ihan helpolla aio! Kiitos tsempeistä, kyllä tästä välivuodesta hyvä tulee :)

  VastaaPoista
 13. Voi ei! No nyt tulevana välivuotena teet just sitä mitä haluat ja niitä asioita, joita et ennemmin ole syystä tai toisesta tehnyt! ❤️

  VastaaPoista
 14. Pitää näin kyllä tehdä! :) ♥

  VastaaPoista