19.1.2020

Häkellyttävän hyvät jäälauttaleivokset

Nyt kaikki makean rakastajat tänne! Sain monia vuosia sitten kaverini luona maistettavaksi jäälauttaleivoksia ja olin heti alusta alkaen aivan häkeltynyt siitä, kuinka hyviä nämä leivokset ovat. Tämän jälkeen näitä on aina tasaisin väliajoin leivottu perheessäni, mutta nyt viimeisimmästä kerrasta kerkesi olla pitkäkin tauko. Torstaina minulla oli kuitenkin aikaa leipoa näitä ja päätin jakaa ihana reseptin myös tänne blogiin, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan tästä herkusta! 

Mikäli marjaisat ja raikkaat leivonnaiset ovat sinun juttusi, niin tämä ei todellakaan sovi sinulle. Makean kiintiö tulee kerralla täyteen, joten herkkupäiväksi tämä resepti on ihan nappi valinta! 

jäälauttaleivos3

Marenkiin tarvitset: 

3 munan valkuaista
2dl sokeria

Suosittelen ensimmäiseksi valmistamaan marengin, joka tulee koko komeuden päälle. Erottele ensin keltuaiset ja valkuaiset ja varmista, että valkuaisten joukkoon ei jää yhtään keltuaista. Laita valkuaiset puhtaaseen ja kuivaan kulhoon ja vatkaa ne vaahdoksi. Lisää hiljalleen joukkoon sokeri ja vatkaa, kunnes seos on kiiltävää ja pysyy kulhossa, kun käännät sen ylösalaisin. 

Pohjaan tarvitset:

200g huoneenlämpöistä voita
1dl sokeria
1dl fariinisokeria
3 munan keltuaista
4dl vehnäjauhoja
1rkl kermaa, vettä tai maitoa
1tl leivinjauhetta
1/2tl ruokasoodaa
2tl vanilliini/vaniljasokeria

Laita uuni lämpiämään 175 asteeseen. Vatkaa pehmeä voi ja sokerit vaahdoksi. Lisää keltuaiset joukkoon yksitellen hyvin vatkaten. Lisää neste, jauhot ja muut kuivat aineet. Sekoita tasaiseksi. Painele taikina leivinpaperilla vuoratulle pellille. 

Taikinan päälle:

Yksi levy haluamaasi suklaata

Paloittele suklaa pieniksi paloiksi ja levitä ne taikinan päälle. Tämän jälkeen levitä päälle marenki ja paista uunissa noin 30 minuuttia uunisi tehoista riippuen. Anna pellillisen jäähtyä ja leikkaa paloiksi.

jäälauttaleivos1

jäälauttaleivos2


Kolme eri työvaihetta takaavat aivan ihanan lopputuloksen! Paistamisen kanssa huomioi, että tätä leivonnaista ei saa paistaa täysin kypsäksi. Parhaimmillaan se on silloin, kun taikina ja marenki ovat vielä hieman pehmeitä. Uunilla, jota itse käytin, paistoon meni noin 20 minuuttia, joten muista olla tarkka kypsyyden kanssa.

Lisäksi nämä ovat ehdottomasti parhaimmillaan jääkaappikylmänä, joten älä vielä pety, jos maistat juuri uunista tullutta lämmintä leivonnaista. Jäähdytä ja maista uudelleen, yllätyt varmasti! 

Oletko sinä enemmän makeiden vai raikkaiden leivosten ystävä? Itse kuulun makeiden kategoriaan, mutta myös suolaiset, esimerkiksi piirakat ja voileipäkakut, ovat ihan superhyviä!  

Lue myös nämä:



4 kommenttia:

  1. Apua en ehkä kestä miten hyvää. 😀🤩Näitä sitten, kun herkkulakolta tapahtuu sallimus.

    Kivaa viikon jatkoa Sini.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tsemppiä sulle herkkulakkoon ja kivaa viikkoa takaisin! :)

      Poista
  2. Oi miten hyvältä tää kuulostaa ja näyttää! <3 Pakko testata kunhan vain suinkin ehtii!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihana kuulla, kannattaa ehdottomasti laittaa testiin!

      Poista